Quants dies es té dret a gaudir del període de vacances anuals?
L'Article 33 del Conveni Col·lectiu d'Establiments Sanitaris d'Hospitalització, Assistència, Consulta i Laboratoris d'Anàlisis Clíniques de Catalunya per als anys 2016 i 2017 estableix el dret de vacances reconegut constitucionalment a l'Article 40.2. Pels treballadors és un dret irrenunciable i indisponible el qual no pot ser substituït per compensació econòmica, només en el cas d'extinció laboral, sense que s'hagin gaudit prèviament les vacances corresponents a l'últim període treballat, poden ser remunerades en la liquidació corresponent.
Quants dies es té dret a gaudir del període de vacances anuals?
Segons conveni és de 30 dies naturals. Les vacances s'han de gaudir entre els mesos de maig a setembre, ambdós inclosos; sinó es possible gaudir-les durant aquest període, les vacances seran de 34 dies naturals.
En el cas que es vulgui fraccionar en dos períodes les vacances, sempre que hi hagi acord entre empresa y representants dels treballadors en el moment d'establir els quadres de vacances, s'ha d'enviar una sol·licitud informant d'aquesta decisió.
El començament de les vacances sempre ha de ser en dia laboral pel treballador, es a dir, si la jornada laboral es de dilluns a divendres i l'últim dia treballat, abans del començament de les vacances, es el divendres el període de 30 dies de vacances començarà el dilluns i no el dissabte.
Que passa en situacions de baixa?
El calendari laboral ha de ser conegut pel treballador dos mesos abans de gaudir les vacances, exposant-lo a un lloc visible del centre de treball.
En cas de baixa per maternitat, Incapacitat Temporal derivada d'accident de treball o malaltia professional o motivada per intervenció quirúrgica greu o urgent, un cop programades les vacances, no es perdrà el període de vacances anuals i es podran gaudir una vegada ja s'hagi finalitzat la baixa, sempre que sigui dins del mateix any natural.
En cas de Incapacitat Temporal derivada d'embaràs, lactància natural o part, o període de suspensió del contracte, coincidint aquest període amb el de vacances, aquestes es realitzaran una vegada hagi finalitzat la baixa. S'ha de tenir en compte que en el cas de suspensió del contracte es podrà gaudir del període independentment de que sigui dins el mateix any natural.
En cas que no es pugi gaudir del període de vacances per incapacitats no descrites anteriorment es tindrà dret a aquest període un cop finalitzada l'incapacitat, dins el mateix any natural i sempre que no transcorrin 18 mesos.
Un cop s'ha extingit la relació laboral, segueix-ho tenint dret al període de vacances?
Quan el període anual de vacances no hagi estat gaudit amb anterioritat a la finalització de la relació laboral o a l'activitat de la temporada o campanya, en el cas del treballadors fixes discontinus, s'ha d'enviar sol·licitud en 15 dies hàbils següents a la finalització de la relació laboral, durant aquest període es seguirà cotitzant estant en situació assimilada a l'alta. Finalment una vegada ja s'hagi gaudit del període de vacances el treballador passarà en situació legal de desocupació i cobrarà la prestació pertinent.
Si no hi ha autorització de l'empresa...
Es causa de acomiadament quan el treballador ha gaudit d'unes vacances sense l'autorització de l'empresa.
Es poden acumular les vacances durant anys successius?
No, si el treballador no ho gaudeix a l'any en curs perd el seu dret.
Es té algun dia de vacances més, a part dels 30 dies naturals?
A l'Article 34 del mateix conveni es reconeix un dia festiu per Setmana Santa i un altre dia festiu per Nadal.
Tots dos dies s'han de gaudir durant la Setmana Santa o en la setmana de la festa de Nadal. Per raons organitzatives es poden gaudir aquests dies de festa fora d'aquest període, però dins de les 2 setmanes anteriors o posteriors a la Setmana Santa o Nadal. Si el gaudir d'aquests dies festius dins els períodes esmentats no és possible, a petició del treballador/a s'ha de compensar econòmicament o amb un altre dia de descans tal i com les altres festes d'entre setmana.
Els dies festius de Setmana Santa i Nadal tindran la consideració de jornada efectivament treballada.
S'ha de computar el corresponent a la seva jornada habitual, a temps complert per qui estigui contractat a temps complert i a temps parcial per a qui estigui a temps parcial.