20170401 V Seminari d'Especialització Bucodental: Diabetis i salut oral || 01 d'abril de 2017

 

Dates
Des de: Dissabte, 1 de Abril de 2017 de 9:30h
Fins a: Dissabte, 1 de Abril de 2017 a 19h
 
Ubicació
AHIADEC
C. de Llançà 34
08015 Barcelona
Mapa
 
Codi Curs: 716
 
DESCRIPCIÓ
Amb la col·laboració de:


Jornada de conferències dedicades en aquesta edició a la diabetis i la salut oral.
PROGRAMA

9:30 - 10:15
La importància del disseny de les pròtesis sobre implants. Higienització i supervivència en pacients diabètics.

Avui en dia l'odontòleg espera rehabilitar el cas ideal on posar el màxim nombre d'implants, sens falta de suport de llavis, sense pèrdua òssia, amb els implants completament paral·lels i amb un perfil d'emergència perfecte. Però, i quan aquest no és el cas? Moltes són les complicacions que ens podem trobar en una rehabilitació sobre implants on les condicions no són les idònies però el resultat ha de ser estètic, funcional i sobretot permetre una bona higiene amb la finalitat d'aconseguir supervivència i durabilitat dels nostres tractaments.

Dra. Marta Serrat // Llicenciada en Odontologia (UIC). Màster en Pròtesi bucal i ATM. Professora Màster Odontologia Restauradora Estètica.

10:15 - 11:00
Paper de la tecnologia làser com a teràpia coadjuvant al raspat i allisat radicular en pacients amb diabetis mellitus

Dra. Vanessa Ruiz // Llicenciada i Doctora Odontologia. Màster i Postgrau Periodòncia. Postgrau Implantologia. Professora Grau d'Odontologia (UIC) i Màster en Periodòncia i Implantologia (UIC).

Per causes alienes a la voluntat de l'AHIADEC, la ponència de la Dra. M. José Guerrero 'Els riscos de no conèixer els pacients diabètics. La mala praxi de la higienista dental' ha sigut substituïda per la ponència de la Dra. Vanessa Ruiz.

11:00 - 11:30 Esmorzar

11:30 - 12:15
La relació entre la demència i la diabetis mellitus.

Nombrosos estudis han mostrat l'existència d'una relació epidemiològica entre la diabetis mellitus (DM) i la demència. En aquest treball exposarem diverses hipòtesis que poden explicar l'associació ens DM i demència. La hiperglucèmia aguda, la microangiopatía com a conseqüència de la hiperglucèmia crònica, la hipoglucèmia i la resistència a la insulina són mecanismes molt implicats en la relació entre diabetis i el deteriorament cognitiu dels pacients. Diversos estudis aporten que un millor control metabòlic, especialment en edats primerenques i madures de la vida, comporten un major rendiment cognitiu. Com a professionals sanitaris hem de potenciar el control metabòlic dels pacients amb DM, conèixer la possible relació entre la demència i els pacients amb diabetis mellitus.

Dra. Esmeralda Gutiérrez // Doctora en medicina. Professora de Medicina Bucal (UB). Professora del Màster d'Ortodòncia (UAB).

12:15 - 13:00
Sabem què és realment la diabetis?

Parlarem sobre el passat i futur de la diabetis i sobre com les noves tecnologies ens poden ajudar a controlar-la.

Sr. Roger Vidal // Estudiant del grau de Biologia (UdG) i conferenciant. Ponent a la jornada Diadiaclick sobre Internet i apps per a diabètics. Membre del consell directiu de l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC).

13:00 - 13:45
Malaltia periodontal i diabetis mellitus: relació bidireccional.

La malaltia periodontal és molt freqüent i afecta especialment a aquelles persones amb diabetis, de manera que alguns autors la consideren una complicació més de la diabetis. La malaltia periodontal produeix una resposta inflamatòria que, en situacions d'hiperglicèmia es veurà incrementada, afavorint l'aparició de periodontitis. Així com amb altres complicacions de la diabetis, es busquen en els pacients diabètics, la malaltia periodontal és generalment ignorada i no s'investiga de forma rutinària per intentar pevenirla o procedir al seu tractament.

De fet, aquesta malaltia pot ser la primera manifestació de diabetis o pre-diabetis. A més, s'ha de tenir en compte que la seva presència pot dificultar un òptim control metabòlic en pacients diabètics, i que tot i que els estudis de què disposem no són homogenis, el tractament de la malaltia periodontal pot ajudar a reduir les xifres d'hemoglobina glicosilada.

En general, els pacients són poc conscients de les complicacions de salut bucals associades amb la diabetis, ni de la importància de les mateixes. Com dentistes hauríem d'insistir en que la col·laboració de l'odontologia amb les altres especialitats mèdiques, és imprescindible i que hauria de fer-se més estreta donada la relació bidireccional entre endermedad periodontal i diabetis.

Dra. Gloria Calsina // Doctora en medicina i cirurgia (UB). Certificate in Periodontology (USC). Directora del curs postgrau Periodòncia de SCOE, ACM i ACMSCB.

13:45 - 15:30 Pausa per dinar.

15:30 - 16:30
La diabetis gestacional i la preeclàmpsia tenen repercussions orals?

Conèixer la diabetis gestacional i la preeclampsia i la seva repercussió en la cavitat oral.

Prof. Sra. Araceli Lopera // Diplomada en Infermeria (UB). Postgrau en ginecologia i obstetrícia. Professora i tutora del cicle formatiu de GS en Higiene Bucodental a Freta Calella.

16:30 - 17:30
La diabetis en relació a l’ortodòncia i l’odontopediatria.

Pautes higièniques i preventives que s'han de tenir en compte en pacients infantils i adolescents que pateixen diabtes. Consideracions en el tractament.

Dra. Judit Rabassa // Llicenciada en Odontologia. Màster en Odontopediatria. Postgrau en oclusió, disfunció temporomandibular i dolor orofacial. Postgrau en Estètica Dental.

17:30 - 18:30
Dieta i salut dental.

Normes bàsiques per una dieta equilibrada i una salut dental òptima.

Dra. Magda Carlas // Metgessa nutricionista. Postgrau en Dietètica i Nutrició. Màster en Ciències dels Aliments.

18:30 Cloenda del V Seminari d'Especialització Bucodental.

 
DOCENTS
Doctora en Odontologia. Diplomada en Medicina Bucal (UB). Postgraduada en Odontogeriatria i també en Odontologia Legal i Forense. Professora universitària i odontòloga generalista en clínica privada.
Metge estomatòleg i periodoncista
Llicenciada en Odontologia. Postgrau en Estètica Dental Avançada. Màster en Odontopediatria. Postgrau en Estètica i Cosmètica Dental. Postgrau en Oclusió, Disfunció Temporomandibular i Dolor Orofacial. Adjunta del servicio de odontología del Hospital de Sant Joan de Déu.
Metgessa nutricionista. Postgrau en Dietètica i Nutrició. Màster en Ciències dels Aliments.
Doctora en Odontologia (UIC). Màster en Pròtesi Bucal i ATM. Professora del Màster en Odontologia Restauradora i Estètica. Pràctica privada en odontologia general i prostodòncia.
Llicenciada i Doctora Odontologia. Màster i Postgrau Periodòncia. Postgrau Implantologia. Pràctica exclusiva en Periodòncia a Centre Mèdic Teknon, Barcelona, i Bränemark Osseointegration Center, Lleida. Diploma Estudis Avançats Tècniques Clíniques Odontostomatologia. Postgrau Estètica Dental Avançada. Col·laboradora i Coordinadora servei Periodòncia Bränemark Osseointegration Center.
Estudiant del grau de Biologia (UdG). Ponent a la jornada Diadiaclick sobre Internet i apps per a diabètics. Membre del consell directiu de l'Associació de Diabètics de Catalunya (ADC).
Tècnic Superior en Higiene Bucodental. Diplomada en Infermeria, Potsgrau en Infermeria Ginecològica i Obstètrica. Curs d'Aptituds Pedagògiques. Professora i tutora des del curs 2005-06 a Freta Educació Maresme de Calella als cicles formatius de Grau Superior en Higiene Bucodental, Grau Mig Cures Auxiliars d'Infermeria i Grau Mig Farmàcia i Parafarmàcia.
 

20170408 Curs teòric de màrqueting i pràctic de presa d'impressions per a gerents, odontòlegs i higienistes || 08 d'abril de 2017

Curs organitzat per l'Associació d'Higienistes i Auxiliars Dentals de Catalunya (AHIADEC) amb la col·laboració del SHIDCAT.

Dates
Des de: Dissabte, 8 de Abril de 2017 de 9h
Fins a: Dissabte, 8 de Abril de 2017 a 13:30h
 
Ubicació
AHIADEC
 
Codi Curs: 723
 
DESCRIPCIÓ
Amb la col·laboració de:




Aquest curs, adreçat a gerents, odontòlegs i higienistes dentals, es divideix en dues àrees:
  • Màrqueting i rentabilitat de la clínica.
  • Innovació en la presa d'impressions.
L'objectiu és aprendre com aumentar la rentabilitat de la nostra clínica dental utilitzant, per exemple, materials d'impressió addients.
PROGRAMA
  • Mercat Odontològic i Professió Dental: Tendències i evolució recent.
  • Màrqueting de la consulta dental - Segmentació i optimització dels recursos. Experiència del pacient com a font de diferenciació: més pacients, més recomanacions i major taxa d'acceptació de tractaments.
  • Rendibilitat - Impacte de les diferents variables sobre el compte de resultats. Motivació i gestió d'equips.
  • Rendibilitat en la presa d'impressió amb el sistema Penta ™ de 3M ™ i el procés de pròtesi.
  • Innovació en la presa d'impressió: recomanació de materials i resolució de problemes freqüents.
  • Taller pràctic amb materials d'impressió.
 
DOCENTS
Llicenciat en Farmàcia per la Universitat de València. Dictant invitat a cursos de formació a diferentes facultats d'odontologia d'Espanya i Portugal. Assessor Tècnic-Científic i integrant de 3M Oral Care des del 2002.
 
 

20170610 Urgències al gabinet dental. Situacions concretes i protocols d'actuació || 10 de juny de 2017

Curs organitzat per l'Associació d'Higienistes i Auxiliars Dentals de Catalunya (AHIADEC) amb la col·laboració del SHIDCAT.

Dates
Des de: Dissabte, 10 de Juny de 2017 de 10 h
Fins a: Dissabte, 10 de Juny de 2017 a 14 h
 
Ubicació
AHIADEC
C. de Llançà 34
08015 Barcelona
Mapa
 
Codi Curs: 726
 
DESCRIPCIÓ
Amb la col·laboració de:


En aquest curs els assistents coneixeran quines són les situacions d'urgència que ens podem trobar al gabinet dental i aprendran els protocols d'actuació davant aquestes emergències.

Curs amb només 20 places disponibles.
PROGRAMA
1. Protocol PAS (Protegi- Avisar-Socórrer) i PLS (Posició Lateral de Seguretat).

2. Suport Vital Bàsic (SVB) per adults. Pràctiques.

3. Identificar situacions d'emergència i com actuar.
  1. IAM.
  2. ICTUS.
  3. Xoc anafilàctic i crisis convulsives.
 
4. Suport emocional i humà a la víctima.
  1. Crisis d'ansietat.
  2. Situacions d'angoixa.
 
 
DOCENTS
Fisioterapeuta i Formador de Creu Roja en Salut i Socors.
 
 

20170520 Curs teòric-pràctic d'endodòncia clínica || 20 de maig de 2017

Curs organitzat per l'Associació d'Higienistes i Auxiliars Dentals de Catalunya (AHIADEC) amb la col·laboració del SHIDCAT.

Dates
Des de: Dissabte, 20 de Maig de 2017 de 09 h
Fins a: Dissabte, 20 de Maig de 2017 a 14 h
 
Ubicació
AHIADEC
C. de Llançà 34
08015 Barcelona
Mapa
 
Codi Curs: 722
 
DESCRIPCIÓ
L'objectiu general del curs es proporcionar una visió actualitzada i pràctica d'aquesta especialitat odontològica, i capacitar l'higienista dental en el treball diari per assistir a l'especialista.
PROGRAMA
PART TEÒRICA
  1. Diagnòstic a Endodòncia. Com podem ajudar al nostre pacient i a l’endodontista?
  2. Material segons tècnica i tractament.
  3. Protocol per a la realització d’endodòncia a la clínica.
    • a. Anestèsia.
    • b. Obertura de la cavitat.
    • c. Aïllament amb dic de goma.
    • d. Terapèutica.
    • e. Irrigació: Quins tipus de solucions hem de preparar?
  4. Odontopediatria i l’endodòncia.
  5. Nous materials.
  6. Conductes per optimitzar el maneig/ús del material d’endodòncia.
PART PRÀCTICA
  1. Pas de material.
  2. Preparació del camp d’endodòncia.
  3. Cures del material d’endodòncia.
 
DOCENTS
Llicenciada en Odontologia (UB). Postgrau d'Endodòncia Clínica (UB). Màster universitari en Pròtesi Dental, Implantològica i Maxil·lofacial (UPSA).
 
 

20170610 Curs avançat d'ortodòncia per a higienistes dentals - Mòdul III || 10 de juny de 2017

Curs organitzat per l'Associació d'Higienistes i Auxiliars Dentals de Catalunya (AHIADEC) amb la col·laboració del SHIDCAT.

Dates
Des de: Dissabte, 10 de Juny de 2017 de 09:30 h
Fins a: Dissabte, 10 de Juny de 2017 a 19 h
 
Ubicació
AHIADEC
C. de Llançà 34
08015 Barcelona
Mapa
 
Codi Curs: 707
 
DESCRIPCIÓ
Curs d'Ortodòncia adreçats a higienistes dentals que vulguin ampliar els seus coneixements en ortodòncia. S'actualitzaran els coneixements bàsics essencials en la gestió del pacient en ortodòncia i es realitzaran pràctiques de les maniobres ortodòntiques essencials que ha de conèixer i realitzar l'higienista dental. El curs està repartit en sis mòduls en els quals s'alternaran una part teòrica amb una part pràctica.

Curs acreditat amb 8.3 crèdits.
PROGRAMA
PART TEÒRICA
  1. Situacions especials a l’ortodòncia fixa.
    1. Casos amb agenèsias.
    2. Ullals inclosos.
  2. Aparells amovibles.
  3. Aparells funcionals
  4. Teràpia miofuncional.

PART PRÀCTICA
  1. Col·locació primer arc i lligadura.
  2. Activació ases.
  3. Activació aparatologia amovible
  4. Mossegada constructiva.

OBTENCIÓ CRÈDITS CCFCPS

Els higienistes dentals que assisteixin a tots els mòduls i aprovin l’examen tipus test que es realitzarà al finalitzar el Mòdul 6 amb un 75% d’encerts obtindran els crèdits de formació continuada atorgats pel CCFCPS.


Curs acreditat amb 8.3 crèdits.

PROGRAMA PDF MÒDUL - 3

PROGRAMA TOTS ELS MÒDULS
 
DOCENTS
Llicenciat en Medicina i Cirurgia (UAB). Metge especialista en Estomatologia (UB). Professor del Postgrau d'Ortodòncia al Centre Ladent; en el Màster d'Ortodòncia a la Universitat Alfonso X el Sabio, Universitat de València Cardenal Herrera. Coautor del llibre "Ortodòncia per a Higienistes i Assistents dentals".
Llicenciat en Medicina i Cirurgia. Llicenciat en Odontologia. Postgrau en Ortodòncia. Professor Col·laborador Postgrau d'Ortodòncia Centre Ladent. Màster en Sistema Damon. Membre afiliat a la Societat Espanyola d'Ortodòncia (SEDO) des de l'any 2003.
Llicenciada en Odontologia. Postgrau d'Ortodòncia. Professora Col·laboradora Postgrau d'Ortodòncia Centre Ladent. Màster en Sistema Damon. Membre afiliat a la Societat Espanyola d'Ortodòncia (SEDO) des de 2003. Dedicació exclusiva d'ortodòncia. 

Coordinadora del curs d'Ortodòncia a l'AHIADEC.